Održana 4. godišnja Skupština Asocijacije snimatelja u Bosni i Hercegovini

NovostiComments Off on Održana 4. godišnja Skupština Asocijacije snimatelja u Bosni i Hercegovini

Danas je održana 4. godišnja Skupština Asocijacije snimatelja u Bosni i Hercegovini. Donesena je odluka o promjeni imena u Asocijacija snimatelja i snimateljica BiH. Mi smo prva i jedina snimateljska asocijacija u regiji koja ima rodnu ravnopravnost u svom nazivu. Skraćenica ostaje ASBH.

Usvojen i su novi Statut, Pravilnik o članstvu, Kodeks časti članova i članica ASBH i Pravilnik o nagradi JAN. Usvojena je strategija u izradi dokumenta koji bi regulisao sistematizaciju, kategorizaciju, klasifikaciju i kompetencije struke unutar sektora kamere. Usvojeni su izvještaj o radu i finansijski izvještaj.

Izabran je Etički odbor koji će sprovoditi odluke iz Statuta i Kodeksa ponašanja ASBH. Odbor čine: Mirsad Herović, Vedrana Mijić Ušanović i Draško Gajić.

Primljeni su novi redovni članovi: snimatelji Vanja Ban i Emir Hačimić – Pinca, kao i majstor scenske tehnike Emir Kašić.

A počasni član je postao proslavljeni direktor fotografije Dragan Drago Ressner, snimatelj koji je učestvovao u stvaranju BH kinematografije, kao blizak saradnik Hajrudina Šibe Krvavac, Vlatka Filipovića, Vesne Ljubić, Vlatka Orozović i dr.

Ovo je bila prilika da se skupe članovi u što većem broju, od Minhena, Zagreba, Bihaća, Banja Luke Sarajeva i Širokog Brijega, ukupno nas je bilo 23. Što je rekordan broj prisutnih članova na skupštinskim sastancima. Po prvi put je korišten i on-line sistem glasanja odsutnih članova.

Sljedeća 5. Skupština je planirana u decembru 2020. i biti će izborna

Copyright © 2019-2024 I Asocijacija snimatelja i snimateljica u Bosni i Hercegovini. Developed by Visualis.