Deset godina Asocijacije snimatelja u Bosni i Hercegovini

NovostiComments Off on Deset godina Asocijacije snimatelja u Bosni i Hercegovini

Asocijacija snimatelja u Bosni i Hercegovini je osnovana 17.07.2010. u Sarajevu.

Osnivači su: Mustafa Mustafić, Almir Đikoli, Faris Dobrača, Eldar Emrić, Erol Zubčević, Mirsad Herović, Igor Ciković, Pero Pavlović, Admir Švrakić, Adnan Branković, Aziz Arnautović i Safet Kutlovac.

Trenutno Asocijacija broji 35 članova (direktori fotografije, snimatelji/ce, gaferi i majstori scenske tehnike) kao i dva počasna člana. Naši članovi su s prostora cijele Bosne i Hercegovine, od Bihaća, Banja Luke, Sarajeva, Širokog Brijega do Neuma. Članovi su i kolege van BiH koji žive i rade širom svijeta, od Sjedinjenih država, Velike Britanije, Njemačke, Hrvatske do Katara. I imamo za cilj da okupimo što više uspješnih kolegica i kolega.

Na godišnjoj skupštini Međunarodne federacije snimatelja IMAGO u Briselu 2013. Asocijacija je postala dio te velike porodice.

Uspostavljena je saradnja s regionalnim snimateljskim asocijacijama, što je rezultiralo 2018. projekatom BalKam, godišnjom smotrom najboljih snimateljskih filmskih radova.

Od 2019 ASBH uspostavlja godišnju nagradu za snimateljska dostignuća, u osam kategorija. Nagrada nosi naziv JAN, po čuvenom snimatelju, začetniku filmske profesije u BiH Janu Beranu.

Na zadnjoj godišnjoj skupštini koja je održana 21.12.2019. ASBH mijenja svoj puni naziv u Asocijaciju snimatelja i snimateljica u Bosni i Hercegovini.

Za prethodnih 10 godina ASBH polako stasa u udruženje filmskih profesionalaca koji svojim angažmanom ostvaruju svoje ciljeve, a to su: razvijanje saradnje unutar struke, poboljšanje uvjeta i kvaliteta rada, očuvanje filmskih zanimanja i promoviranje filmske umjetnosti.

Svim našim članovima i članicama čestitamo deseti rođendan ASBH.

Copyright © 2019-2024 I Asocijacija snimatelja i snimateljica u Bosni i Hercegovini. Developed by Visualis.